Vodič za kupovinu laptopa – 7 stvari koje trebate imati na umu kada kupujete laptop

Vodič za kupovinu laptopa – 7 stvari koje trebate imati na umu kada kupujete laptop

11 Jula 2019,   By ,   0 Comments

“Potreban mi je laptop za svaki dan, ništa snažno ili zahtjevno – ali da mogu da se igram na njemu”, ili: „koji je najbolji laptop”, najčešća su i ujedno najzahtjevnija pitanja s kojim se suočavaju prodavači.

Vjerujući da će vam narednih par minuta pomoći da budete zadovoljni barem naredne tri do četiri godine, pripremili smo vam kratki vodič za kupovinu laptopa. Potrudili smo se da čitav proces “razbijemo” u manje komplikovane dijelove i sistematski izložimo način na koji bismo i sami pristupili procesu odabira laptopa

1. Svrha

Prije nego što spomenemo kategorije i specifikacije, krenimo sa SVRHOM. Koji je razlog zbog kojeg ćete koristiti laptop? Najveća greška koju možete napraviti jeste kupiti laptop koji ne odgovara vašim potrebama. Na primjer, ako zbog posla ili hobija koristite photoshop ili se bavite video editovanjem, sigurno nije za vas laptop s osnovnim specifikacijama. Slično tome, ako koristite laptop za pregledavanje internetom ili za gledanje filmova, nema potrebe da „bacate pare“ na modele laptopa s jakim konfiguracijama.

2. Kategorije laptopa

Da bismo pomogli korisnicima u odabiru pravog laptopa, uređaje razvrstavamo po kategorijama, u zavisnosti od njihovih karakteristika i mogućnosti. To su: osnovni modeli, ultrabook, gaming laptopi I laptopi opšte namjene.

Osnovni modeli: laptop niske cijene, koji teži da zadovolji osnovne potrebe kupaca. Uglavnom dolaze u kućištu od 15.6” s osnovnim priključcima. Kako je osnovni cilj ove kategorije ponuditi korisnicima uređaj sa što nižom cijenom, bez luksuznih komponenti, kućišta su uvijek od plastike, ekrani su bazirani s HD Ready (1366×768) rezolucijom, a procesori dolaze uglavnom sa integrisanim grafikama. Skladišni prostor je nerijetko SSD disk kapaciteta 128 GB.

Ultrabook: Ukoliko stalno koristite laptop, nosite ga na posao, na fakultet, koristite ga vani, ali i kući, odaberite ultrabook! Laptop izuzetno male mase i debljine, potpuno fokusiran na prenosivost. Ova kategorija je danas glavni, udarni adut gotovo svih proizvođača, tako da se ovoj kategoriji posvećuje posebna pažnja. Osnovne karakteristike su što manja masa, dimenzije pogodne za prenosivost, dugo trajanje baterije, SSD skladište, kao i, skoro uvijek, visok kvalitet izrade.

Gaming: laptopi koji su prilagođeni igranju. Kao takvi, obično imaju najsnažniji mogući hardware u tom trenutku dostupan na mobilnim platformama. Odlikuju ih snažni procesori, brze grafike, velika količina memorije, ekrani visoke rezolucije, visok kvalitet izrade. Ovi laptopi su robusni i teži pa je potrebno dodatno obratiti pažnju i na hlađenja komponenata zbog velike temperature i zagrijavanja koju proizvode procesori I grafičke kartice.

Laptopi opšte namjene: Radi se o modelima koji prave različite balanse između performansi, baterije, prenosivosti, dimenzija. To može biti kvalitetniji ekran visoke rezolucije, prisustvo diskretne grafike, kvalitetniji zvučnici. Ovo je i najšira grupa laptopa koja se može pojaviti u gotovo bilo kom obliku, sa najrazličitijm hardware-om te sa veoma širokim rasponom cijena. Generalno, može se definisati i kao “sve što ne spada u ostale kategorije”, a po cijenama mogu biti odmah iznad “osnovnih modela”, ali i među izuzetno skupim modelima.

 

3. Forma i dimenzije laptopa

Ova stavka se najčešće izražava kroz veličinu ekrana. Da li vam je potreban 15,6“, 14“, 13,3“, 17,3“ laptop? Vaši kriteriji su u ovom slučaju vezani za masu i dimenzije, vaše potrebe u smislu prenosivosti, uvjete u kojima ćete koristiti laptop. Tu je potrebno pronaći pravi balans i stvar je potpuno individualna, drugačija od korisnika do korisnika, te kupac mora da odredi koja je njegova idealna forma.

4. Performanse računara

Riječ je o jednom od presudnih kriteriji. Performanse u dobroj mjeri određuju karakter laptopa, njegove mogućnosti primjene, klasu ili način upotrebe. Ukoliko laptop raspolaže veoma snažnim procesorom i grafikom, to znači da je pogodan za multimediju ili igru, ali se ne može očekivati dugo trajanje baterije, dok čipovi niske potrošnje mogu biti smješteni u tanka kućišta manjih formata. No, rekli bismo da bi korisnik trebao biti iskren sa samim sobom u pogledu onoga što mu je zapravo potrebno. Da budemo načisto, za neki nezahtjevan surf ili gledanje filmova bit će dovoljan praktično svaki laptop, naročito danas kada i Pentium procesori imaju četiri jezgre.

5. Kvaliteta izrade

Radi se o izuzetno važnom detalju na koji mnogi zaborave da obrate pažnju. Čak i kada kupujete on-line na našem webshopu, ako ste u prilici, posjetite jednu od naših poslovnica i pogledajte modele koji su izloženi. Procijenite da li vam odgovara kvaliteta plastike, pogledajte da li vam se dopada dizajn uživo. Također, svakako se potrudite da isprobate tastaturu i touchpad, makar i “na slijepo”. Obratite pažnju na brzinu odziva, eventualna ugibanja, krckanja i slično. Naravno, što je laptop bolje izrade, i njegova cijena je veća. Kvalitetniji modeli se prave od metala i takvi modeli su po pravilu skuplji od onih koji se izrađuju od plastike.

6. Planirajte u skladu s budžetom

Tek sada dolazimo do stavke gdje se spominje novac. Naravno, neke okvirne predstave o budžetu morate imati već u prvim stavkama prilikom odabira, ali ovdje trebate da birate šta tačno želite od hardvera, što će eksplicitnije pozicionirati vaš računar u cjenovnom smislu. Mi ćemo se ovdje zadržati samo na nekim univerzalnim savjetima, jer je veoma teško davati savjete koji mogu biti dijametralno suprotni u zavisnosti od vaših ranijih izbora. Pitate se koje su naše preporuke?

✔ Uzmite SSD: naša iskrena preporuka jeste da, ma koliki da vam je budžet, osim ako zaista nije ekstremno opterećen, uvijek kupite SSD. Pomak s hard diska je stavka koja se najviše osjeća u realnom radu, naročito na mobilnim računarima.

✔ RAM: s trenutnim cijenama, preporučili bismo modele s 8 GB. Iznad toga je pitanje koliko vam je potrebno (osim ako se ne bavite nekim specifičnim poslovima), a riječ je o količini koja će svakako biti dobra za vaše dugoročne potrebe.

✔ Ekran je veoma važna stavka, jer ćete gledati u njega svakog dana! Naša preporuka je ekran s višom rezolucijom, odnosno da se, ukoliko budžet dozvoljava, izbjegnu modeli s HD Ready (1366 x 768) ekranima, koji zaista ne izgledaju adekvatno u 2019. godini na bilo čemu, a pogotovo ne na 15.6-inčnim laptopima. Naravno, ako budžet dozvoljava, IPS ekrani visokih rezolucija su pravi užitak u svakodnevnom korištenju.

✔ Grafika je vjerovatno najkontroverznija stavka, jer svi mi želimo da se (makar ponekad) poigramo. No, ukoliko se ne igrate dovoljna vam je integrisana grafika, iako je uvijek bolje da postoji i neko diskretno rješenje. U praksi se pokazuje da ono podiže cijenu (i potrošnju) ali da suštinski ne donosi neko kvalitetnije iskustvo. Ako se igrate, onda priuštite sebi (barem) srednju ili višu klasu grafičke kartice…

7. Podrška

Da li i na koji način uvrstiti ovu stavku u kriterije izbora? I da i ne. Raspitajte se detaljno kod proizvođača o garanciji, ali naš savjet jeste da uvijek iskustva drugih korisnika uzimate uz dozu rezerve. Kada se uređaj pokvari, za korisnika je to stresna situacija i u takvim prilikama je sasvim razumljiva oštra reakcija, ali na priče “nikada više X zbog toga i toga” se ne trebate previše obazirati – osim ukoliko se ne ispostavi da je zaista riječ o nekoj ozbiljnoj mani koja se manifestuje na velikom broju modela ili na jednoj seriji laptopa. Većina laptopa raznih brendova se prave u istim fabrikama. Neka serija tu i tamo može da se ispostavi faličnom u odnosu na prosjek, ali generalno smatramo da je svaka serija priča za sebe i da vam ništa ne garantuje da baš vi nećete imati problem, sve i da se odlučite za najpouzdaniji model najpouzdanijeg brenda prema svim statistikama.

Zaključak

Bez obzira da li su vam ove informacije bile nove, ili ste već znali dosta o ovoj temi, nadamo se da će vam tekst koji ste pročitali pomoći da napravite pravi izbor. Ukoliko i dalje imate određenih dilema ili nejasnoća, budite slobodni da nam se javite sa pitanjem. Sretna kupovina!