Novi uređaji iz serije imageRUNNER 2600 – Uskoro u prodaji

Novi uređaji iz serije imageRUNNER 2600 – Uskoro u prodaji

Novi uređaji iz serije imageRUNNER 2600 su sveobuhvatna rješenja za rad s dokumentima u modernim uredima. Današnji trendovi printanja nalažu da printamo bolje, brže i uz najmanje moguće troškove. Zbog toga, Canon je osmislio potpuno novu seriju imageRUNNER 2600 koja odgovara tačno tim potrebama.

„Znali smo na kakvu se tradiciju naslanjamo prilikom stvaranja nasljednika legendarne serije imageRUNNER 2500. Željeli smo kompanijama s potrebama za zahtjevnim ispisom ponuditi samo najbolje za novac, pa smo novoj seriji imageRUNNER 2600 dodali bolju produktivnost i mogućnosti povezivanja, a smanjili troškove vlasništva kako bismo korisnicima ponudili najbolje iskustvo“, ističe Dmytro Sirosh, voditelj razvoja poslovanja s proizvodima i povezanih rješenja u kompaniji Canon CEE.

Kada je riječ o samom uređaju, Sirosh je izjavio: “Svestrani imageRUNNER 2600 može se koristiti za lako upravljanje dokumentima zahvaljujući sveobuhvatnoj kompatibilnosti s Canonovim softverom uniFLOW koji predstavlja centralizirano rješenje za kontrolu ispisa i skeniranja u cijeloj floti.  Uz nove karakteristike povezivanja korisnici sada mogu lako ispisivati i skenirati dok su u pokretu“.

Uređaji serije imageRUNNER 2600 će uskoro biti dostupni u IMTEC ponudi. Za sve dodatne informacije, kontaktirajte nas na mail adresu prodaja@imtec.ba ili na broj telefona +387 33 688 001.

 

Spajamo tehnologiju i ljude

Organizirana edukacija o korištenju SMART uređaja za imame sarajevskog Medžlisa

Imtec d.o.o. je u saradnji sa Vjersko-prosvjetnom službom Medžlisa IZ Sarajevo organizirao dvodnevnu edukaciju za SMART uređaje u svojim prostorijama za 30 imama sarajevskog Medžlisa. Poseban akcenat je stavljen na korištenje ovih uređaja u mektebskoj pouci. Edukaciju su održali Admir Kurtović, category menager za SMART, te Belkisa Sulejmanović-Eminović, certificirani edukator za SMART.

S obzirom na činjenicu da sve više imama u mektebu koristi tzv. „pametnu tablu“ u radu sa djecom, nastava postaje dinamičnija i u skladu sa tehnološkim izazovima savremenog doba.

Smart Technologies je kanadska kompanija sa sjedištem u Kalgariju. Osnovani su 1987. godine i postali najpoznatiji i vodeći proizvođač i inovator interaktivnih rješenja pod nazivom “SmartBoard”. Prva interaktivna tabla je bila na tržištu već 1991. godine, a 2003. godine su razvili i vlastitu DViT ( Digital Vision Touch ) tehnologiju. Za razliku od, velikog broja ponuđača tabli, Smart posjeduje cjelovito rješenje u okviru kojeg nudi opremu, aplikaciju, dodatke, obuku, podršku i servis.

Učesnicima su predstavljena 3 SMART-ova uređaja, SMART Kapp, SMART tabla SB480 te SMART Panel MX165. Prisutni imami su imali priliku naučiti kako se kreira sadržaj u SMART Notebook aplikaciji, ali i učestvovati u interkativnim igricama namijenjenim za mektebske polaznike.

Imtec postao ovlašteni prodavač Wacom grafičkih tableta

Wacom Technology Corporation je japanska kompanija osnovana 1983. godine, specijalizirana za proizvodnju grafičkih tableta, olovaka bez baterija i prateće opreme.

Danas je Wacom lider na tržištu grafičkih tableta, sa tržišnim učešćem od preko 80%,  zahvaljujući brojnim inovacijama i prednostima u odnosu na konkurenciju i vodeći je svjetski proizvođač profesionalnih  grafičkih tableta.

Grafički tableti najčešće se koriste za svojeručno crtanje (slikanje) na računaru, obradu fotografija i videa, prepoznavanje rukopisa i slično.. Preko USB priključka podržavaju sve PC i Mac računare.

Asortiman Wacom-a je podiljeljen u nekoliko segmenata:

 • Smartpedi
 • Pen tableti: One by Wacom i Intuos
 • Pen displeji: Wacom cintiq
 • Pen računari: MobileStudio Pro i Cintiq Pro studio

 

 

Smartpedi su namjenjeni crtanju na papiru. Povezuju se sa mobitelom/tabletom ili računarom i digitalizuju sliku preko smartpeda.

Pen tableti su naprednija serija grafičkih tableta i postoji nekoliko vrsta:

 • One by Wacom su tableti osjetljivi na dodir i pritiska olovke do 1024 razina koje se povezuju sa računarom, bilo USB vezom ili preko Bluetooth veze.
 • Intuos Pro serija su tableti sa ekranima veće rezolucije od 5080lpi, kao i veće osjetlljivosti olovke sa 8192 nivoa pritiska..

Pen displeji dolaze u veličinama dijagonala 13”, 16”, 22”, 24” i 32” i sa Full HD ili 4K rezolucijom displeja. Moguća je nadogradnja sa Wacom Cintiq Pro Engine PC modula (Intel Xeon i NVIDIA Quadro grafička karta, uz SSD i memoriju do 32GB) u tablet i onda ne postoji potreba povezivanja s računarom.

Pen računari su samostalni uređaji koji dolaze sa Intel procesorima i Quadro grafikom. Dostupni su u veličinama 13”, 16”, 24” i 32”.

 

Bitne karakteristike pri odabiru grafičkog tableta su:

 • Veličina tableta – Veličine tableta se razlikuju, a opšte pravilo je da veći tablet znači i lakši rad s tim tabletom. Kod veličine tableta treba paziti na podatak o veličini aktivnog područja jer je to područje za rad.
 • Nivoi pritiska – Unikatne olovke Wacom imaju čak do 8192 nivoa pritiska.
 • Multi touch
 • Rezolucija – Preciznost kreiranog sadržaja će ovisiti o rezoluciji koju podržava grafički tablet. Što je viša rezolucija to je veća kvaliteta
 • Bežično povezivanje
 • ExpressKeys

 

Pored navedenih tableta, Wacom nudi i cjelovito rješenje za digitalni potpis. Uz naprednu Wacom tehnologiju i prilagođeni software, ovaj uređaj je  idealan za profesionalce koji rade s digitalnim dokumentima.

 

Za više informacija, kontaktirate nas na broj telefona 033 688 001 ili e-mail adresu prodaja@imtec.ba

Modernizacija nastave u medresama

Gazi Husrev-begova medresa u Sarajevu je svečano obilježila uručenje od Islamic relief Worldwide BiH vrijedne donacije.

Imtec d.o.o. Sarajevo kao ovlašteni distributer NEC Display Solution ogranka je realizovao do sada dva ugovora o isporuci i montaži interaktivnih projektora finansiranim od International WAQF Fund UK preko Islamic relief Worldwide BiH.

Prvim projektom su savremena nastavna učila našla svoje mjesto u 17 učionica Elči Ibrahim-pašine medrese u Travniku, a drugim projektom u 21 učionici Gazi Husrev-begove medrese.

Interaktivni projektori doprinose poboljšanju nastavnih procesa i sticanje znanja na kreativniji i savremeniji način od dosadašnjeg, tradicionalnog načina. Osim što sa male udaljenosti projektuju željenu dimenziju slike, omogućavaju rad na tabli putem dodira prsta ili olovke. Jednostavno, bijela tabla postaje „touch screen“ i svi sadržaji sa interneta ili drugih medij su dostupni, bez ikakvih ograničenja.

Zadovoljstvo isporučenom opremom nisu krili prisutni, kako Hfz. Mensur Malkić, direktor Gazi Husrev-begove medrese tako i učenici i učenice medrese.

O vrijednom projektu su izvijestili mnogobrojni domaći portali, te  više informacija možete pročitati na:

 

 

https://www.klix.ba/vijesti/bih/ucionice-gazi-husrev-begove-medrese-opremljene-smart-projektorima/190910118

https://www.medresa.ba/vijesti/dvadesetjedna-ucionica-u-gazi-husrev-begovoj-medresi-opremljena-interaktivnim-projektorima/

https://www.aa.com.tr/ba/balkan/sarajevo-gazi-husrev-begova-medresa-dobila-smart-projektore/1577807

https://www.preporod.com/index.php/sve-vijesti/islamska-zajednica/vijesti-izbih/item/11063-opremanje-gazijine-medrese-smart-projektorima

https://akos.ba/sarajevo-gazi-husrev-begova-medresa-dobila-smart-projektore/

https://www.akta.ba/Promo/projekat-opremanja-21-ucionice-smart-projektorima/7224

 

Za sve zainteresovane, posjedujemo salu sa instaliranom interaktivnom opremom za potrebe prezentacije, a na raspolaganju smo Vam putem telefona 033 688 001 ili e-mail adrese prodaja@imtec.ba .

 

Wireless rješenje je višestruko isplativije od provlačenja kabla i jednostavije je za korištenje

Ako ste u procesu uvođenja IT mreže ili poboljšanju postojeće, bežično  rješenje je višestruko isplativije od provlačenja kabla te jednostavnije za korištenje.

Zašto bežična/wireless rješenja?
U današnjem je svijetu ključno da Vaša firma/organizacija može brzo i efikasno prenositi i optimalno se koristiti velikim količinama informacija. Za firme/organizacije sa više lokacija, kvalitetna komunikacija ove vrste može biti zahtjevan i skup zadatak. Brza, sigurna, pouzdana, te cjenovno prihvatljiva mreža važan je faktor Vašeg uspjeha.

Neka wireless bude Vaš izbor
Bez obzira kreirate li ispočetka, proširujete ili mijenjate postojeću, bežična mreža pouzdano je i najisplativije rješenje.

Usporedba sa žičanom vezom
Bežična veza osigurava Vam karakteristike kao i žičana mreža, ali bez ograničenja koja žičana mreža nameće i bez troškova kabliranja.

Jednostavnost i fleksibilnost
Instaliranje je brže nego kod žičanih mreža. Bežične mreže mogu se brzo, jednostavno i povoljno prilagoditi promjenama u komunikacijskim potrebama.

Pouzdanost i Sigurnost
Profesionalno postavljene bežične mreže pouzdane su kao i tradicionalne žičane mreže, omogućuju ujednačen protok. Sigurne su kao i žičane mreže tako da je prisluškivanje i nedopušteno povezivanje praktično nemoguće.

Ekonomičnost i cijene
Povezivanje LAN mreže bežičnom vezom značajno je povoljnije nego dodavanje dodatnih žica ili postavljanje nove žičane mreže. Bežična infrastruktura zahtijeva puno manje redovnog održavanja i manje je podložna kvarovima u odnosu na tradicionalne žičane mreže.

Raznolikost primjene
Bežične veze optimalno su rješenje:

– za lokalne mreže, npr. unutar objekta
– za Point to Point veze: npr. povezivanje dvije ispostave iste firme
– za Point to Multipoint: npr. povezivanje centralnoga skladišta sa prodajnim mjestima.

Ukoliko imate određenih pitanja, budite slobodni da nas kontaktirajte na broj telefona 033 688 002, e-mail adresu prodaja@imtec.ba ili posjetite jednu od naših poslovnica.

Spajamo tehnologiju i ljude

 

IMTEC fiskalizacija | Realizovan ugovor o isporuci fiskalnih printera za BH Telecom

IMTEC d.o.o. pruža usluge fiskalizacije od samog donošenja zakona za fiskalizaciju, pružajući punu podršku svojim višegodišnjim i zadovoljnim korisnicima, koji su svjedoci naše pouzdanosti i kvaliteta.

Posebno zadovoljstvo nam predstavlja što možemo istaći još jednu uspješnu realizaciju potpisanog ugovora o isporuci fiskalnih printera za vodećeg telekom operatera u Bosni i Hercegovini – BH Telecom d.d. Sarajevo. Realizacija pomenutog ugovora još jednom pokazuje ozbiljnost, kvalitet i spremnost da odgovorimo na zahtjeve i najkompleksnijih potreba korisnika.

             

Specifično nudimo ugovore o održavanju fiskalnih uređaja uz zakonski obavezan ugovor o servisiranju fiskalnih uređaja. Sarađujemo sa preko 1000 zadovoljnih partnera koji koriste naše usluge fiskalizacije i održavanja ugovora za više od 3000 uređaja.

Ovlašteni smo servis za:

 • Tring fiskalne uređaje;
 • ERP fiskalne uređaje;
 • Tremol fiskalne uređaje;
 • Epson BA fiskalne uređaje;
 • Sekunda BA fiskalne uređaje;
 • Best BA fiskalne uređaje.

Benefiti saradnje s IMTEC servisom:

 • Fiskalni servis s najvećim brojem Ugovora o servisu u F BiH;
 • Profesionalni i obučeni serviseri;
 • Vlastiti vozni park za intervencije na adresi;
 • Dostupnost Imtec prodajnih centara za podršku korisnicima;
 • Pozivni centar za podršku kupcima;
 • Administrativna podrška;
 • Baza podataka kupaca i servisnih intervencija;

Kontaktirajte nas na broj telefona 033 688 002, e-mail adresu prodaja@imtec.ba ili posjetite jednu od naših poslovnica.


IMTEC – Spajamo tehnologiju i ljude

INTERAKTIVNI PANELI

U izvršavanju svakodnevnih poslovnih aktivnosti postoji potreba za posjedovanjem interaktivne površine bilo da se radi o smart telefonima, tabletima, laptopima ili interaktivnim panelima. Zašto? Osnovni razlog i namjena interaktivnosti je podjela informacija i bolja, savremenija komunikacija.

Dio asortimana ekrana današnjice predstavljaju interaktivni paneli. Osnovna podjela je napravljena na temelju primjene pa tako imamo:

 1. Interaktivne panele primarno namijenjene obrazovnom sektoru, za bolju interakciju između nastavnika i učenika i lakše usvajanje znanja
 2. Interaktivne panele za poslovne korisnike za organizovanje sastanaka, pospješivanje poslovanja i oglašavanje.

Razlozi zbog kojih se korisnici opredjeljuju za interaktivne panele umjesto drugih interaktivnih rješenja su:

 • Osvjetljenje: Bez obzira na izvore svjetlosti unutar prostorije, zbog svoje LED tehnologije, svjetlost ne utiče na kvalitet prikaza sadržaja
 • Održavanje: Iako su u momentu kupovine nešto skuplji od drugih rješenja, životni vijek i dugotrajnost ovih panela opravdava razliku u cijeni i ima bolju cijenu posjedovanja uređaja u globalu
 • Touch tehnologija: Nisu potrebni dodatni dodatni uređaji jer interaktivni paneli dolaze sa ugrađenom touch tehnologijom
 • Senzori: Ma o kojim senzorima da se radi ( senzori prepoznavanja ljudi ili senzori osvjetljenja ), ugrađeni su sa jednom svrhom – dugoročniji rad panela kroz uštedu osvjetljenja i potrošnje električne energije
 • Simultano korištenje: Paneli uz touch tehnologiju omogućavaju rad više korisnika
 • IQ: Ugrađeni mini Android računar omogućava korištenje panela kao bijele table (whiteboard), izlaska na web ili dijeljenje ekrana sa Bluetooth uređajima, bez potrebe povezivanja panela kablom sa računarom
 • OPS slot: Jednostavna mogućnost nadogradnje panela OPS računarom opremljenim sa jednim od procesora Intel i-generacije i Windows operatvinim sistemom.

Imtec d.o.o., kao zastupnik dva renomirana svjetska proizvođača NEC i Smart, nudi interaktivne panele uz uslugu konsaltinga, isporuke, montaže, kalibracije i edukacije. Modele, cijene i informacije o mogućim nadogradnjama Vam donosimo u nastavku.

 

Ponuda panela za edukacijske ustanove

 

SMART Board MX serija

 • Dijagonale: 65” 75” 86”
 • 4K UltraHD rezolucija
 • Osvježenje ekrana 60Hz
 • Životni vijek ekrana 50.000 sati
 • Svjetlina 350cd/m²
 • Touch tehnologija: IR
 • Preciznost: manje od 2mm
 • Simultane tačke dodira: 10 tačaka na Windows i Mac OS
 • 2 olovke uključene
 • IQ kompjuter na Android platformi
 • 1 godina pretplate na SMART Learning Suite
 • Quad core 2.0GHz, 4GB RAM, 32GB interne memorije
 • RJ45, WiFi, Bluetooth
 • HDMI, USB
 • Zvučnici 2x10W

Cijene:

SMART Board MX165 – 5299KM;

SMART Board MX175 – 7599KM;

SMART Board MX265 – 5799KM;

SMART Board MX275 – 7799KM;

SMART Board MX286 – 12599KM;

SMART Board MX365 sa i5+Win 10 Pro – 7699KM;

SMART Board MX375 sa i5+Win 10 Pro – 9749KM;

SMART Board MX386 sa i5+Win 10 Pro – 13999KM;

 

SMART Board Serija 6000

 

 • Dijagonale: 65” 75”
 • 4K UltraHD rezolucija
 • Osvježenje ekrana 60Hz
 • Životni vijek ekrana 50.000 sati
 • Svjetlina 360cd/m²
 • Touch tehnologija: DViT
 • Simultane tačke dodira: 8 tačaka na Windows i Mac OS
 • 2 olovke uključene
 • Senzor prisutnosti: 1
 • IQ kompjuter na Android platformi
 • 1 godina pretplate na SMART Learning Suite
 • Quad core 2.0GHz, 4GB RAM, 32GB interne memorije
 • RJ45, WiFi, Bluetooth
 • HDMI, USB
 • Zvučnici 2x10W

Cijene:

SMART Board 6265 – 9099KM;

SMART Board 6275 – 11699KM;

 

SMART Board Serija 7000

 • Dijagonale: 75” 86”
 • 4K UltraHD rezolucija
 • Osvježenje ekrana 60Hz
 • Životni vijek ekrana 50.000 sati
 • Svjetlina 360cd/m²
 • Touch tehnologija: HyPr Touch
 • Simultane tačke dodira: 16 tačaka (10 touch, 4 olovke, 2 brisača)
 • 4 olovke uključene i jedan brisač
 • Senzor prisutnosti: 2
 • IQ kompjuter na Android platformi
 • 1 godina pretplate na SMART Learning Suite
 • Quad core 2.0GHz, 4GB RAM, 32GB interne memorije
 • RJ45, WiFi, Bluetooth
 • HDMI, USB
 • Zvučnici 2x10W

Cijene:

SMART Board 7275 – 13699KM;

SMART Board 7286 – 16999KM;

 

NEC MultiSync CBxx1Q

 

 • Dijagonale: 65” 75”
 • 4K UltraHD rezolucija
 • Osvježenje ekrana 60Hz
 • Svjetlina 350cd/m²
 • Touch tehnologija: Infracrvena
 • Simultane tačke dodira: 20 tačaka
 • 3 olovke uključene
 • IQ kompjuter na Android platformi uz mogućnost wireless prezentacije
 • Uključen software za whiteboard i wireless dijeljenje
 • RJ45, WiFi
 • HDMI, VGA
 • Zvučnici 2x12W

Cijene:

NEC MultiSync CB651Q – 5399KM;

NEC MultiSync CB751Q – 8099KM;

 

Ponuda panela za poslovne korisnike

 

SMART Board Serija 6000

 • Dijagonale: 65” 75”
 • 4K UltraHD rezolucija
 • Osvježenje ekrana 60Hz
 • Životni vijek ekrana 50.000 sati
 • Svjetlina 338cd/m²
 • Touch tehnologija: DViT
 • Simultane tačke dodira: 8 tačaka na Windows i Mac OS
 • 2 olovke uključene
 • Senzor prisutnosti: 1
 • IQ kompjuter na Android platformi
 • 1 godina pretplate na SMART Meeting PRO
 • Quad core 2.0GHz, 4GB RAM, 32GB interne memorije
 • RJ45, WiFi, Bluetooth
 • HDMI, USB
 • Zvučnici 2x10W

Cijene:

SMART Board 6265P – 10999KM;

SMART Board 6275P – 13999KM;

 

SMART Board Serija 7000

 • Dijagonale: 75” 86”
 • 4K UltraHD rezolucija
 • Osvježenje ekrana 60Hz
 • Životni vijek ekrana 50.000 sati
 • Svjetlina 360cd/m²
 • Touch tehnologija: HyPr Touch
 • Simultane tačke dodira: 16 tačaka (10 touch, 4 olovke, 2 brisača)
 • 4 olovke uključene i jedan brisač
 • Senzor prisutnosti: 2
 • OPS slot
 • IQ kompjuter na Android platformi
 • 1 godina pretplate na SMART Meeting PRO
 • Quad core 2.0GHz, 4GB RAM, 32GB interne memorije
 • RJ45, WiFi, Bluetooth
 • HDMI, USB
 • Zvučnici 2x10W

Cijene:

SMART Board 7275P – 15299KM;

SMART Board 7286P – 20599KM;

 

NEC MultiSync Cxx1Q SST

 • Dijagonale: 65” 75” 86”
 • 4K UltraHD rezolucija
 • Osvježenje ekrana 60Hz
 • Namijenjen za rad 24/7
 • Svjetlina 350cd/m²
 • Touch tehnologija: ShadowSense™ Touch
 • Simultane tačke dodira: 10 tačaka
 • Senzor prisutnosti i temperature
 • Olovka i brisač uključeni
 • OPS slot
 • RJ45, Bluetooth
 • SisplayPort, HDMI, USB
 • Zvučnici 2x10W

Cijene:

NEC MultiSync C651Q SST – 11199KM;

NEC MultiSync C751Q SST – 14499KM;

NEC MultiSync C861Q SST – 17799KM;

 

NEC MultiSync E – serija | Započnite digitalno oglašavanje bez velikih ulaganja

NEC E serija displeja velikih dijagonala je namijenjena kupcima koji žele započeti digitalno oglašavanje, ali ne žele da ulože velika sredstva.

E serija predstavlja ”entry” ekrane marke NEC. Karakterišu je dijagonale od 32” do 90”, svjetlina ekrana do 400cd/m2, koji su namijenjeni za neprekidan rad u režimu 12 sati ili 16 sati u sedmici. Najčešća primjena im je u maloprodajnim objektima ili u konferencijskim salama.

Najbitnije prednosti E serije su:

  • Smanjeni troškovi instalacije i održavanja;
  • ”Slim” dizajna sa ugrađenim zvučnicima;
 • Jednostavno podešavanje automatskog puštanja preko integrisanog media player-a;
 • Dosta ulaza za druge namjene;
 • Profesionalne opcije za integraciju u sistem;
 • Bez potrebe za dodatnim PC računarom;

Modeli E serije od 43” pa veći dolaze sa 4K rezolucijom, dok model od 32” dolazi u FullHD rezoluciji. Opremljeni ”Autostart” opcijom, ekrani se pokreću po priključenju na posljednje korišteni ulaz ili podešavanje da se ekran gasi u tačno određeno vrijeme i da se pali u tačno određeno vrijeme.

Nudimo Vam:

 • Konsalting
 • Pomoć pri odabiru najboljeg hardverskog i softverskog rješenja za Vaše potrebe
 • Isporuku, instalaciju i podešavanje odabranog rješenja
 • Edukaciju Vašeg osoblja
 • Postprodajnu podršku

Kontaktirajte nas na broj telefona 033 688 001, e-mail adresu prodaja@imtec.ba ili putem naših poslovnica.

 

Spajamo tehnologiju i ljude

 

Vodič za kupovinu laptopa – 7 stvari koje trebate imati na umu kada kupujete laptop

“Potreban mi je laptop za svaki dan, ništa snažno ili zahtjevno – ali da mogu da se igram na njemu”, ili: „koji je najbolji laptop”, najčešća su i ujedno najzahtjevnija pitanja s kojim se suočavaju prodavači.

Vjerujući da će vam narednih par minuta pomoći da budete zadovoljni barem naredne tri do četiri godine, pripremili smo vam kratki vodič za kupovinu laptopa. Potrudili smo se da čitav proces “razbijemo” u manje komplikovane dijelove i sistematski izložimo način na koji bismo i sami pristupili procesu odabira laptopa

1. Svrha

Prije nego što spomenemo kategorije i specifikacije, krenimo sa SVRHOM. Koji je razlog zbog kojeg ćete koristiti laptop? Najveća greška koju možete napraviti jeste kupiti laptop koji ne odgovara vašim potrebama. Na primjer, ako zbog posla ili hobija koristite photoshop ili se bavite video editovanjem, sigurno nije za vas laptop s osnovnim specifikacijama. Slično tome, ako koristite laptop za pregledavanje internetom ili za gledanje filmova, nema potrebe da „bacate pare“ na modele laptopa s jakim konfiguracijama.

2. Kategorije laptopa

Da bismo pomogli korisnicima u odabiru pravog laptopa, uređaje razvrstavamo po kategorijama, u zavisnosti od njihovih karakteristika i mogućnosti. To su: osnovni modeli, ultrabook, gaming laptopi I laptopi opšte namjene.

Osnovni modeli: laptop niske cijene, koji teži da zadovolji osnovne potrebe kupaca. Uglavnom dolaze u kućištu od 15.6” s osnovnim priključcima. Kako je osnovni cilj ove kategorije ponuditi korisnicima uređaj sa što nižom cijenom, bez luksuznih komponenti, kućišta su uvijek od plastike, ekrani su bazirani s HD Ready (1366×768) rezolucijom, a procesori dolaze uglavnom sa integrisanim grafikama. Skladišni prostor je nerijetko SSD disk kapaciteta 128 GB.

Ultrabook: Ukoliko stalno koristite laptop, nosite ga na posao, na fakultet, koristite ga vani, ali i kući, odaberite ultrabook! Laptop izuzetno male mase i debljine, potpuno fokusiran na prenosivost. Ova kategorija je danas glavni, udarni adut gotovo svih proizvođača, tako da se ovoj kategoriji posvećuje posebna pažnja. Osnovne karakteristike su što manja masa, dimenzije pogodne za prenosivost, dugo trajanje baterije, SSD skladište, kao i, skoro uvijek, visok kvalitet izrade.

Gaming: laptopi koji su prilagođeni igranju. Kao takvi, obično imaju najsnažniji mogući hardware u tom trenutku dostupan na mobilnim platformama. Odlikuju ih snažni procesori, brze grafike, velika količina memorije, ekrani visoke rezolucije, visok kvalitet izrade. Ovi laptopi su robusni i teži pa je potrebno dodatno obratiti pažnju i na hlađenja komponenata zbog velike temperature i zagrijavanja koju proizvode procesori I grafičke kartice.

Laptopi opšte namjene: Radi se o modelima koji prave različite balanse između performansi, baterije, prenosivosti, dimenzija. To može biti kvalitetniji ekran visoke rezolucije, prisustvo diskretne grafike, kvalitetniji zvučnici. Ovo je i najšira grupa laptopa koja se može pojaviti u gotovo bilo kom obliku, sa najrazličitijm hardware-om te sa veoma širokim rasponom cijena. Generalno, može se definisati i kao “sve što ne spada u ostale kategorije”, a po cijenama mogu biti odmah iznad “osnovnih modela”, ali i među izuzetno skupim modelima.

 

3. Forma i dimenzije laptopa

Ova stavka se najčešće izražava kroz veličinu ekrana. Da li vam je potreban 15,6“, 14“, 13,3“, 17,3“ laptop? Vaši kriteriji su u ovom slučaju vezani za masu i dimenzije, vaše potrebe u smislu prenosivosti, uvjete u kojima ćete koristiti laptop. Tu je potrebno pronaći pravi balans i stvar je potpuno individualna, drugačija od korisnika do korisnika, te kupac mora da odredi koja je njegova idealna forma.

4. Performanse računara

Riječ je o jednom od presudnih kriteriji. Performanse u dobroj mjeri određuju karakter laptopa, njegove mogućnosti primjene, klasu ili način upotrebe. Ukoliko laptop raspolaže veoma snažnim procesorom i grafikom, to znači da je pogodan za multimediju ili igru, ali se ne može očekivati dugo trajanje baterije, dok čipovi niske potrošnje mogu biti smješteni u tanka kućišta manjih formata. No, rekli bismo da bi korisnik trebao biti iskren sa samim sobom u pogledu onoga što mu je zapravo potrebno. Da budemo načisto, za neki nezahtjevan surf ili gledanje filmova bit će dovoljan praktično svaki laptop, naročito danas kada i Pentium procesori imaju četiri jezgre.

5. Kvaliteta izrade

Radi se o izuzetno važnom detalju na koji mnogi zaborave da obrate pažnju. Čak i kada kupujete on-line na našem webshopu, ako ste u prilici, posjetite jednu od naših poslovnica i pogledajte modele koji su izloženi. Procijenite da li vam odgovara kvaliteta plastike, pogledajte da li vam se dopada dizajn uživo. Također, svakako se potrudite da isprobate tastaturu i touchpad, makar i “na slijepo”. Obratite pažnju na brzinu odziva, eventualna ugibanja, krckanja i slično. Naravno, što je laptop bolje izrade, i njegova cijena je veća. Kvalitetniji modeli se prave od metala i takvi modeli su po pravilu skuplji od onih koji se izrađuju od plastike.

6. Planirajte u skladu s budžetom

Tek sada dolazimo do stavke gdje se spominje novac. Naravno, neke okvirne predstave o budžetu morate imati već u prvim stavkama prilikom odabira, ali ovdje trebate da birate šta tačno želite od hardvera, što će eksplicitnije pozicionirati vaš računar u cjenovnom smislu. Mi ćemo se ovdje zadržati samo na nekim univerzalnim savjetima, jer je veoma teško davati savjete koji mogu biti dijametralno suprotni u zavisnosti od vaših ranijih izbora. Pitate se koje su naše preporuke?

✔ Uzmite SSD: naša iskrena preporuka jeste da, ma koliki da vam je budžet, osim ako zaista nije ekstremno opterećen, uvijek kupite SSD. Pomak s hard diska je stavka koja se najviše osjeća u realnom radu, naročito na mobilnim računarima.

✔ RAM: s trenutnim cijenama, preporučili bismo modele s 8 GB. Iznad toga je pitanje koliko vam je potrebno (osim ako se ne bavite nekim specifičnim poslovima), a riječ je o količini koja će svakako biti dobra za vaše dugoročne potrebe.

✔ Ekran je veoma važna stavka, jer ćete gledati u njega svakog dana! Naša preporuka je ekran s višom rezolucijom, odnosno da se, ukoliko budžet dozvoljava, izbjegnu modeli s HD Ready (1366 x 768) ekranima, koji zaista ne izgledaju adekvatno u 2019. godini na bilo čemu, a pogotovo ne na 15.6-inčnim laptopima. Naravno, ako budžet dozvoljava, IPS ekrani visokih rezolucija su pravi užitak u svakodnevnom korištenju.

✔ Grafika je vjerovatno najkontroverznija stavka, jer svi mi želimo da se (makar ponekad) poigramo. No, ukoliko se ne igrate dovoljna vam je integrisana grafika, iako je uvijek bolje da postoji i neko diskretno rješenje. U praksi se pokazuje da ono podiže cijenu (i potrošnju) ali da suštinski ne donosi neko kvalitetnije iskustvo. Ako se igrate, onda priuštite sebi (barem) srednju ili višu klasu grafičke kartice…

7. Podrška

Da li i na koji način uvrstiti ovu stavku u kriterije izbora? I da i ne. Raspitajte se detaljno kod proizvođača o garanciji, ali naš savjet jeste da uvijek iskustva drugih korisnika uzimate uz dozu rezerve. Kada se uređaj pokvari, za korisnika je to stresna situacija i u takvim prilikama je sasvim razumljiva oštra reakcija, ali na priče “nikada više X zbog toga i toga” se ne trebate previše obazirati – osim ukoliko se ne ispostavi da je zaista riječ o nekoj ozbiljnoj mani koja se manifestuje na velikom broju modela ili na jednoj seriji laptopa. Većina laptopa raznih brendova se prave u istim fabrikama. Neka serija tu i tamo može da se ispostavi faličnom u odnosu na prosjek, ali generalno smatramo da je svaka serija priča za sebe i da vam ništa ne garantuje da baš vi nećete imati problem, sve i da se odlučite za najpouzdaniji model najpouzdanijeg brenda prema svim statistikama.

Zaključak

Bez obzira da li su vam ove informacije bile nove, ili ste već znali dosta o ovoj temi, nadamo se da će vam tekst koji ste pročitali pomoći da napravite pravi izbor. Ukoliko i dalje imate određenih dilema ili nejasnoća, budite slobodni da nam se javite sa pitanjem. Sretna kupovina!

Bitdefender obogaćen novom uslugom

Nove usluge obezbjeđuju vrhunsku sigurnost podataka i ekspertizu kompanijama i SOC timovima.

Bitdefender, globalni lider za cyber sigurnost koji štiti više od 500 miliona sistema u 150 zemalja, je objavio da proširuje svoju strategiju i portfolio uključujući više uslužno orijentisan pristup, a počinje od usluge obavještavanja o prijetnjama.

Managed Security Service Providers, sigurnosne konsultantske i velike kompanije, tražeći načine za bolje prepoznavanje prijetnji sada mogu integrisati u svoj sistem Bitdefender Advanced Threat Intelligence. Nastao je kao rezultat rada više od 800 inženjera i istraživača u Bitdefenderu i Cyberthreat Intelligence laboratoriji. Sveobuhvatne usluge Bitdefender Advanced Threat Intelligence-a omogućavaju sigurnosnim analitičarima otkrivanje prijetećih podataka i sadržaja na URL-ovima, IP-ovima, domenama, datotekama, komandnim i kontrolnim serverima i onim naprednim, stalnim prijetnjama. Ovo također pomaže korisnicima bolju identifikaciju kroz tzv. Indikator Kompromisa (IOCs) da u realnom vremenu mogu zaustaviti napad, dok je u toku, puno prije nego što se načini šteta.

Zapravo, ove godine IT odjeli i SOC-ovi širom svijeta tražit će dokazane, pouzdane proizvođače kao što je Bitdefender radi povećanja svojih sigurnosnih timova kroz povećanu preciznost i nivo detekcije. Prema Forresteru, 2019. godina je “godina sigurnosnih usluga” jer donositelji odluka o sigurnosti dosljedno navode i traže “poboljšavanje naprednih obavještajnih sposobnosti” kao jedan od tri svoja glavna prioriteta.

Bitdefender je poznat korisnicima kao brand s najvišim nivoima detekcije. Nedavno ga je 2018 AV-Comparatives prozvao “Izvanredan proizvod godine”, a također mu je i u AV-Test dodijelio vodeću poziciju u tri kategorije, uključujući titulu “Najbolja zaštita”. Bitdefender istraživači i njegova globalna zaštitna mreža identificiraju do 2.000.000 malvera i blokiraju više od 50 miliona zlonamjernih URL-ova dnevno. Oslanjajući se na više od 500 miliona „detektora“ širom svijeta, heuristike, medonosne klopke, zamki i rada s partnerima za cyber sigurnost, međunarodnim organizacijama i agencijama za provedbu zakona, Bitdefender pruža svojim partnerima i korisnicima najobuhvatniju zaštitu od prijetnji, kako ciljanih tako i onih neodređenih.

“Neupitno je da se kompanije sve više okreću nauci o podacima i sigurnosnim uslugama kako bi bile korak ispred napada cyber kriminala”, rekao je Harish Agastya, viši potpredsjednik Enterprise Solutions u Bitdefender-u. “Naša usluga Advanced Threat Intelligence omogućava našim korisnicima da iskoriste našu opsežnu, međunarodnu mrežu telemetrije i veliku organizaciju vrhunskih stručnjaka u industriji kojima inače ne bi imali pristup.”

Preuzeto sa zvanične stranice proizvođača BitDefender, iz rubrike „News“, objavljeno 09.04.2019. – https://www.bitdefender.com/news/bitdefender-broadens-services-play-with-new-threat-intelligence-services-3659.ht

 


1 2 3 4 6