CYBER SIGURNOST

Tehnologija napreduje, broj uređaja koji su na internetu neprestano raste. Sve više softvera se distribuira kao usluga i putem cloud prostora na uštrb tradicionalnih internih aplikacija. Sve ove promjene donose sa sobom nove izazove cyber napada. Organizacije mogu da biraju da li angažovati vrhunske stručnjake kao svoje uposlenike da svakodnevno rade na prevencije cyber napada ili angažovati kompanije koje su se specijalizovale za davanje sigurnosnih usluga kao što je to Imtec. Naše stručno osoblje sa desetogodišnjim iskustvom u rješavanju problema vezanih za cyber sigurnost vam je na raspolaganju. Rasterećenje vašeg osoblja u procesima savladavanja cyber napada, puni nadzor mreže po sistemu 24×7, uspostava vašeg virtualnog CISO ili vršenje kontinuiranog i preventivnog ispitivanja ranjivosti vašeg sistema na cyber napade je naša specijalizacija.

S Imtec-om dobivate:

Firewall

Firewall uređaji sljedeće generacije (NGFW) filtriraju mrežni promet kako bi zaštitili organizaciju od vanjskih prijetnji. Pored standardnih funkcija firewall-a poput filtriranja paketa, VPN podrške, mrežnog nadzora i IP mapiranja, NGFW posjeduju i dublje mogućnosti inspekcije koje pružaju izvrsnu sposobnost prepoznavanja napada, zlonamjernog softvera i drugih prijetnji. Firewall-i nove generacije pružaju organizacijama kontrolu aplikacija, sprječavanje provale i naprednu vidljivost širom mreže. NGFW ne samo da blokiraju zlonamjerni softver, već uključuju i puteve za buduća ažuriranja, dajući im fleksibilnost da se razvijaju s okolinom i čuvaju mrežu sigurnom u trenutku pojave novih cyber prijetnji.

Firewall

DNS i filtiranje e-pošte

DNS filtriranje je postupak korištenja sistema naziva domena za blokiranje zlonamjernih web stranica i filtriranje štetnog ili neprikladnog sadržaja. To osigurava da podaci kompanije ostanu sigurni i omogućava kompanijama kontrolu nad mrežama kojima mogu pristupiti njihovi uposlenici. DNS filtriranje često je dio veće strategije kontrole pristupa.Filtriranja e-pošte je proces filtriranja ulaznog i odlaznog mail prometa organizacije. Filtriranje ulazne e-pošte skenira poruke upućene korisnicima i svrstava ih u različite kategorije. Oni uključuju, ali nisu ograničeni na: neželjenu poštu, zlonamjerni softver, odrasle, skupno, virus, prevarant, sumnjive veze i drugo. Filtriranje odlazne pošte koristi isti postupak skeniranja poruka od korisnika prije nego što drugim organizacijama isporuči potencijalno štetne poruke. Organizacije mogu ovu funkciju implementirati kao uslugu u oblaku ili kao lokalni uređaj, ovisno o njihovim zahtjevima.

DNS i filtiranje e-pošte

Antivirusni i antimalware softver

Antivirusni softver je program koji otkriva, sprječava i uklanja viruse, crve i druge zlonamjerne programe s računara. Većina antivirusnih programa uključuje automatsko ažuriranje koje programu dopušta preuzimanje profila s novih virusa, omogućujući da se provjeri postoje li nove prijetnje. Antivirusni programi su osnovni programi za bilo koji računar, ali izbor jednog od njih je vrlo važan.
Antimalware (anti-malware) je vrsta softverskog programa koji je osmišljen za sprječavanje, otkrivanje i uklanjanje zlonamjernog softvera (malware) na IT sistemima, kao i na pojedinačnim računarima. Antimalware softver štiti od infekcija uzrokovanih mnogim vrstama zlonamjernog softvera, uključujući sve vrste virusa, kao i rootkite, ransomware i špijunski softver. Antimalware softver može se instalirati na pojedinačni računar, gateway server ili namjenski mrežni uređaj.

Antivirusni i antimalware softver

Danas, povezanost među ljudima putem interneta je od presudne važnosti. Navedeno važi i za privatne i poslovne korisnike. Cyber sigurnost na privatnom nivou rješava probleme kao što su krađe identiteta, pokušaja iznuđivanja, gubitka važnih podataka npr. porodičnih fotografija. S druge strane, na poslovnom nivou kompanije se sve više oslanjaju na IT kao ključni resurs. Od malih poslovnih korisnika, preko kompanija srednje veličine do kritičnih infrastrukturnih cjelina poput elektrane, bolnica, banaka i dr., svi ne mogu zamisliti svoje poslovanje bez sigurne povezanosti putem interneta i mreže u cjelini. Zbog toga su ulaganja u cyber sigurnost veoma važna i predstavljaju strateško ulaganje ozbiljnih kompanija.
OSIGURAJTE PODATKE OD CYBER NAPADA, PRIJE NEGO BUDE KASNO

Najčešći cyber napadi

Krađa identiteta

Lažno predstavljanje je praksa slanja lažnih e-poruka koje nalikuju e-porukama iz prepoznatljivih izvora. Cilj je ukrasti osjetljive podatke poput brojeva kreditnih kartica i podataka za prijavu. To je najčešća vrsta cyber napada. Možete se zaštititi obrazovanjem ili tehnološkim rješenjem koje filtrira zlonamjerne e-poruke.

Ransomware

Ransomware je vrsta zlonamjernog softvera. Dizajniran je za iznuđivanje novca blokiranjem pristupa datotekama ili računarskom sistemu dok otkupnina ne bude plaćena. Plaćanje otkupnine ne garantuje vraćanje datoteka ili vraćanje sistema.

Malware

Malware je vrsta softvera osmišljena za neovlašteni pristup ili oštećenje računara.