CYBER SIGURNOST

Tehnologija napreduje, broj uređaja koji su na internetu neprestano raste. Sve više softvera se distribuira kao usluga i putem cloud prostora na uštrb tradicionalnih internih aplikacija. Sve ove promjene donose sa sobom nove izazove cyber napada. Organizacije mogu da biraju da li angažovati vrhunske stručnjake kao svoje uposlenike da svakodnevno rade na prevencije cyber napada ili angažovati kompanije koje su se specijalizovale za davanje sigurnosnih usluga kao što je to Imtec. Naše stručno osoblje sa desetogodišnjim iskustvom u rješavanju problema vezanih za cyber sigurnost vam je na raspolaganju. Rasterećenje vašeg osoblja u procesima savladavanja cyber napada, puni nadzor mreže po sistemu 24×7, uspostava vašeg virtualnog CISO ili vršenje kontinuiranog i preventivnog ispitivanja ranjivosti vašeg sistema na cyber napade je naša specijalizacija.

S Imtec-om dobivate:

 • pouzdanog i stručnog konsultanta,
 • sigurnu i kvalitetnu tehnologiju cyber sigurnosti,
 • preventivno otkrivanje cyber napada,
 • obuku vašeg osoblja,
 • pisane preporuke i procedure za cyber sigurnost

Naše Usluge

Virtualni CISO (Chief information security officer)

Možemo se ponašati kao vaš glavni virtualni operater za informacijsku sigurnost (vCISO), dovodeći u vašu organizaciju specijalizirano stručno znanje o cyber sigurnosti, kreirajući napredni program cyber sigurnosti i značajno smanjujući rizike od cyber napada. Namjenski vCISO dodjeljujemo vašoj organizaciji sa ciljem da nam je uvijek dostupan, pristupačan i vrlo učinkovit.

Savjetovanje i obuke iz domena cyber sigurnosti

Naše savjetovanje daje osjećaj sigurnosti vašem osoblju jer radite sa kompanijom koja ima višegodišnje iskustvo rada na projektima iz domena cyber sigurnosti. Iskoristite našu stručnost da poboljšate nivo cyber sigurnosti uz rasterećenja vašeg IT osoblja. Redovno organizujemo obuke iz oblasti cyber sigurnosti, a možemo i kreirati poseban plan obuka i razvoja vašeg IT osoblja i uposlenika.

Testovi na ranjivost od cyber napada

Naš tim za ispitivanje penetracije cyber napada u vaš sistem može prepoznati ranjivosti u cyber-sigurnosti prije nego što napadač ima priliku upasti u vašu mrežu ili informacioni sistem. Otkrivat ćemo slabosti na vašoj mreži ili unutar aplikacija i možemo raditi s vama na sanaciji i smanjenju rizika.

Nadzor sigurnosti mreže

Naš Sigurnosno Operativni Centar (SOC) za cyber sigurnost 24x7 može kontinuirano pratiti stanje na vašoj mreži kako bi otkrio napade na kritične podatke prije nego što dođe do kompromitiranja podataka. Budite u toku što se događa u realnom vremenu, uz stalno bilježenje promjena i pokušaja cyber napada.

Proizvodi

Firewall

Firewall uređaji sljedeće generacije (NGFW) filtriraju mrežni promet kako bi zaštitili organizaciju od vanjskih prijetnji. Pored standardnih funkcija firewall-a poput filtriranja paketa, VPN podrške, mrežnog nadzora i IP mapiranja, NGFW posjeduju i dublje mogućnosti inspekcije koje pružaju izvrsnu sposobnost prepoznavanja napada, zlonamjernog softvera i drugih prijetnji. Firewall-i nove generacije pružaju organizacijama kontrolu aplikacija, sprječavanje provale i naprednu vidljivost širom mreže. NGFW ne samo da blokiraju zlonamjerni softver, već uključuju i puteve za buduća ažuriranja, dajući im fleksibilnost da se razvijaju s okolinom i čuvaju mrežu sigurnom u trenutku pojave novih cyber prijetnji.

Firewall

Pogledajte ponudu firewalla-a:

DNS i filtiranje e-pošte

DNS filtriranje je postupak korištenja sistema naziva domena za blokiranje zlonamjernih web stranica i filtriranje štetnog ili neprikladnog sadržaja. To osigurava da podaci kompanije ostanu sigurni i omogućava kompanijama kontrolu nad mrežama kojima mogu pristupiti njihovi uposlenici. DNS filtriranje često je dio veće strategije kontrole pristupa. Filtriranja e-pošte je proces filtriranja ulaznog i odlaznog mail prometa organizacije. Filtriranje ulazne e-pošte skenira poruke upućene korisnicima i svrstava ih u različite kategorije. Oni uključuju, ali nisu ograničeni na: neželjenu poštu, zlonamjerni softver, odrasle, skupno, virus, prevarant, sumnjive veze i drugo. Filtriranje odlazne pošte koristi isti postupak skeniranja poruka od korisnika prije nego što drugim organizacijama isporuči potencijalno štetne poruke. Organizacije mogu ovu funkciju implementirati kao uslugu u oblaku ili kao lokalni uređaj, ovisno o njihovim zahtjevima.
Web Filter

Web Filter

Web filtriranje ograničava ili kontroliše pristup korisnika web resursima i može se primijeniti na pravila firewalla. - Filter web sadržaja: blokira web stranice koje sadrže riječi ili obrasce koje navedete. - Filtar URL-a: koristi URL-ove i obrasce URL-ova za blokiranje ili izuzeće web stranica iz određenih izvora ili blokiranje zlonamjernih URL-ova koje je otkrio FortiSandbox. Ove komponente međusobno djeluju kako bi pružile maksimalnu kontrolu nad onim što korisnici na vašoj mreži mogu vidjeti i zaštititi vašu mrežu od mnogih prijetnji.
VPN rješenja

VPN rješenja

Tehnologija virtualne privatne mreže (VPN) omogućava udaljenim korisnicima da se povežu s privatnim računarskim mrežama kako bi na siguran način dobili pristup svojim resursima. Na primjer, zaposlenik koji putuje ili radi kod kuće može putem VPN-a sigurno pristupiti poslovnoj mreži. Umjesto daljinskog prijavljivanja u privatnu mrežu pomoću nekodirane i nesigurne internetske veze, korištenje VPN-a osigurava da neovlaštene strane ne mogu pristupiti uredskoj mreži i ne mogu presresti informacije koje prolaze između zaposlenika i ureda. Druga uobičajena upotreba VPN-a je povezivanje više lokacija privatnom mrežom.
Spriječavanje curenja podataka i upada

Sprječavanje curena podataka i upada

Sprječavanje curenja podataka

Sistem za sprečavanje curenja podataka (DLP) sprječava da osjetljivi podaci izađu ili uđu u vašu mrežu. Možete prilagoditi zadani senzor ili kreirati vlastiti dodavanjem pojedinačnih filtera na temelju vrste datoteke, veličine datoteke, pravila itd. Nakon konfigurisanja možete primijeniti DLP senzor na politiku firewalla.

Sprečavanje upada

Pomoću sistema za sprečavanje upada (IPS) možete otkriti i blokirati mrežne napade. Možete konfigurirati IPS senzore na temelju IPS potpisa, IPS filtera, odlaznih veza na botnet web mjesta i potpisa temeljenih na brzini. osam unaprijed učitanih IPS senzora možete prilagoditi ili kreirati vlastite i primijeniti ih na politiku firewalla
Kontrola aplikacija

Kontrola aplikacija

Može prepoznati mrežni promet koji generiše veliki broj aplikacija. Senzori za upravljanje aplikacijama određuju što je potrebno poduzeti sa prometom aplikacije. Aplikacijska kontrola koristi dekoder protokola IPS koji mogu analizirati mrežni promet radi otkrivanja aplikacijskog prometa, čak i ako promet koristi nestandardne portove ili protokole. Aplikacijska kontrola podržava otkrivanje prometa pomoću HTTP protokola .

DNS i filtiranje e-pošte

Pogledajte ponudu alata za DNS i filtiranje e-pošte:

Antivirusni i antimalware softver

Antivirusni softver je program koji otkriva, sprječava i uklanja viruse, crve i druge zlonamjerne programe s računara. Većina antivirusnih programa uključuje automatsko ažuriranje koje programu dopušta preuzimanje profila s novih virusa, omogućujući da se provjeri postoje li nove prijetnje. Antivirusni programi su osnovni programi za bilo koji računar, ali izbor jednog od njih je vrlo važan.
Antimalware (anti-malware) je vrsta softverskog programa koji je osmišljen za sprječavanje, otkrivanje i uklanjanje zlonamjernog softvera (malware) na IT sistemima, kao i na pojedinačnim računarima. Antimalware softver štiti od infekcija uzrokovanih mnogim vrstama zlonamjernog softvera, uključujući sve vrste virusa, kao i rootkite, ransomware i špijunski softver. Antimalware softver može se instalirati na pojedinačni računar, gateway server ili namjenski mrežni uređaj.

Antivirusni i antimalware softver

Pogledajte ponudu antivirusnog i antimalware softvera:

Kontaktirajte nas!

Spajamo ljude i tehnologiju

  Kvalitetna cyber sigurnost kompanije?

  Da bi kompanija imala kvalitetnu cyber sigurnost potrebno je da ima više slojeva zaštite koji obuhvataju računare, računarske mreže, softver i podatke koje želimo štititi. Neophodno je da sinhronizujemo aktivnosti ljudi, procesa i tehnologije kako bi se aktivno i učinkovito branili od cyber napada. Centralizirano i stručno upravljanje sistemom cyber sigurnosti je od ključne važnosti za preventivno otkrivanje, analizu i odbranu, kao i saniranje posljedica cyber napada.
  • Uposlenici

   Uposlenici moraju biti dovoljno educirani da razumiju načela sigurnosti podataka, posebno odabir sigurnih pristupnih šifri, kontrolu prijeme podataka putem e-maila i potrebu da se kontinuirano rade sigurnosne kopije podataka.

  • Procesi

   Imati kvalitetne procese koji nas usmjeravaju kako se nositi sa pokušajima cyber napada je od velike važnosti za svaku organizaciju. Procesi nam objašnjavaju kako možemo prepoznati napade, zaštite sistemske resurse, otkriti i reagirati na prijetnje i naravno oporaviti se od napada.

  • Tehnologija

   Tehnologija organizacijama i pojedincima obezbjeđuje IT sigurnosne alate koji su potrebni za zaštitu od cyber napada. Najvažnije je da učinkovito štite: korisničke uređaje poput računara, ali i sve druge krajnje tačke u informacionom sistemu, sve vrste pametnih uređaja koji su priključeni na internet, te računarske mreže i cloud prostor bio on javni ili vaš privatni. Uobičajena tehnologija koja se koristi za zaštitu uključuje firewalle nove generacije, DNS filtriranje, zaštitu od zlonamjernog softvera, antivirusni softver i sigurnosna rješenja e-pošte.

  Zašto je cyber-sigurnost važna?

  Danas, povezanost među ljudima putem interneta je od presudne važnosti. Navedeno važi i za privatne i poslovne korisnike. Cyber sigurnost na privatnom nivou rješava probleme kao što su krađe identiteta, pokušaja iznuđivanja, gubitka važnih podataka npr. porodičnih fotografija. S druge strane, na poslovnom nivou kompanije se sve više oslanjaju na IT kao ključni resurs. Od malih poslovnih korisnika, preko kompanija srednje veličine do kritičnih infrastrukturnih cjelina poput elektrane, bolnica, banaka i dr., svi ne mogu zamisliti svoje poslovanje bez sigurne povezanosti putem interneta i mreže u cjelini. Zbog toga su ulaganja u cyber sigurnost veoma važna i predstavljaju strateško ulaganje ozbiljnih kompanija.
  OSIGURAJTE PODATKE OD CYBER NAPADA, PRIJE NEGO BUDE KASNO

  Najčešći cyber napadi

  Krađa identiteta

  Lažno predstavljanje je praksa slanja lažnih e-poruka koje nalikuju e-porukama iz prepoznatljivih izvora. Cilj je ukrasti osjetljive podatke poput brojeva kreditnih kartica i podataka za prijavu. To je najčešća vrsta cyber napada. Možete se zaštititi obrazovanjem ili tehnološkim rješenjem koje filtrira zlonamjerne e-poruke.

  Ransomware

  Ransomware je vrsta zlonamjernog softvera. Dizajniran je za iznuđivanje novca blokiranjem pristupa datotekama ili računarskom sistemu dok otkupnina ne bude plaćena. Plaćanje otkupnine ne garantuje vraćanje datoteka ili vraćanje sistema.

  Malware

  Malware je vrsta softvera osmišljena za neovlašteni pristup ili oštećenje računara.