DATA CENTRI

Nudimo vam kompletnu uslugu uz savremenu opremu po

standarima kvalitete ISO 9001.

Data centar je...

Šta je data centar?

Data centar je objekat kojeg firme i institucije koriste za smještanje svojih ključnih  aplikacija i podataka. Dizajn data centra zasniva se na mreži računarskih i skladišnih resursa koji omogućavaju isporuku i kontrolu zajedničkih aplikacija i podataka. S obzirom da se u njima nalazi najkritičnija i najvažnija imovina, data centri su od vitalnog značaja za kontinuitet poslovanja.  Shodno tome, sigurnost i pouzdanost data centara, ključnih aplikacija i podataka  su među glavnim prioritetima svake organizacije. Veoma je bitno da objekti i oprema budu osigurani od uljeza i cyber napada.

Ponuda

Šta vam možemo ponuditi?

Sa Imtec doo dobijate pouzdanog partnera koji može projektovati, izgraditi, isporučiti, instalirati i održavati i nadzirati kompletnu insfrastrukturu data centra, koristeći  savremenu opremu svjetski poznatih proizvođača (HPE, Lenovo, Dell, Fortinet, BitDefender, Synology, APC itd…) Također, Imtec doo u pogledu data infrastrukture primjenjuje standard kvalitete ISO 9001.

RJEŠENJA

Serverska infrastruktura

Serverska infrastruktura je važan dio data centra i projektuje se na osnovu precizno...

Sistemi za skladištenje podataka

Nikada nije bilo važnije praviti redovne kopije podataka i...

Virtualizacija

Tipični data centri mogu da budu opremljeni jednim ili sa više server, gdje neki često miruju ...

Neprekidna napajanja (UPS)

Napajanje u data centru predstavlja najvažniji faktor, jer treba da obezbjedi konstantno napajanje svakog dijela IT opreme...

Mrežna infrastruktura

Mrežna infrastruktura je skup hardverskih i softverskih resursa, koji omogućavaju povezivanje...

Serverska infrastrutura

Serverska infrastruktura je važan dio data centra i projektuje se na osnovu precizno definisanih zahtjeva kao i plana razvoja organizacije i usklađenosti  sa napretkom tehnologije. Stabilnost i brzina  uslovljeni su izborom i implementacijom adekvatnog  serverskog  rješenja. Naša rješenja projektujemo sa renomiranim svjetskim brendovima HPE, Lenovo, Dell.

Sistemi za skladištenje podataka i rezervnih kopija (Storage)

Nikada nije bilo važnije praviti redovne kopije podataka i pobrinuti se da oni ne budu izgubljni, bilo nekom hadverskom greškom, slučajnim brisanjem, ili u zadnje vrijeme najčešće ucjenjivačkim softverom. Storage rješenja  su dizajnirana da učinkovito zadovolje potrebe organizacija svih veličina, od velikih globalnih podatkovnih centara do malih firmi i kućnih korisnika. Najpopularnija strategija za čuvanje podataka je strategija 3-2-1 , gdje dvije kopije podataka ostaju lokalno na različitim medijima,  a treća kopija fizički izdvojena sa lokacije, što je danas obično Cloud.

Gubitak podataka u Cloudu je također moguć, pa je i tu potrebno raditi redovni back-up. Izbor  odgovarajućeg sistema zavisi od potreba korisnika i projektuje se na način da pruži vrhunske performance i učinkovitost. Sistemi za skladištenje podataka koje implementiramo  zasnivaju na sljedećim brendovima: HPE, Lenovo, Dell, Synology, Veeam.

Virtualizacija

Tipični data centri mogu da budu opremljeni jednim ili sa više server, gdje neki često miruju dok je opterećenje  distribuirano samo na neke od servera u mreži. Da bi smanjili troškove kupovine nove opreme, virtualizacija povećava korištenje resursa podjelom fizičkog servera na nekoliko  virtualnih servera, a svaki ima svoj operativni sistem i aplikacije. Svaki virtualni server izgleda i ponaša se kao fizički, uvećavajući kapacitet svakog pojedinog fizičkog servera. Prednost virtualizacije je što optimiziramo korištenje IT resursa, dobijamo veću flaksibilnost i smanjujemo troškove nabavke novih server, kao i troškove održavanja, smještaja, eletrične energije, klimtizacije itd.

Neprekidna napajanja (UPS)

Napajanje u data centru predstavlja najvažniji faktor, jer treba da obezbjedi konstantno napajanje svakog dijela IT opreme. Prekidom rada IT sistema mogu da nastanu veoma skupe posljedice, jer poslovanje u većini slučajeva ne trpi ni kratke prekide. Kako bi obezbjedili kontinuirano i pouzdano napajanje data centra, planiramo adekvatnu autonomiju, redundantne  grane napajanja, što u konačnici može da zavisi od postojeće infrastrukture.

Imtec pokriva širok spektar UPS rješenja, prenaponskih zaštita renomiranih proizvođača: APC, Legrand, Vertiv, EATON.

Mrežna infrastruktura

Mrežna infrastruktura je skup hardverskih i softverskih resursa,  koji omogućavaju povezivanje, komunikaciju i upravljenje  mrežom.  Kvalitetna mrežna infrastruktura  je osnov  za neometano  povezivanje i mora imati visok stepen puzdanosti, skalabilnost i visoke prefrmanse. Svaki sistem je jedinstven, pa su  svi projekti prilagođeni zahtjevu i potrebama  korisnika i trebaju posebnu analizu zahtjeva.
Sa Imtecom dobijate:

Rješenja za mrežnu infrastrukturu baziraju se na brendovima HPE/Aruba, Fortinet, Mikrotik, CISCO, Ubiquiti, D-link.

– Imtec solutions –