Videokonferencijska rješenja za poslovanje na daljinu

Videokonferencijska rješenja su sistemi koji omogućavaju audio i video komunikaciju između osoba na različitim lokacijama. Iako nisu s tehnološke strane novitet, masovniju primjenu imaju od pojave COVID-a. Vrijeme lockdown-a natjeralo nas je da svakodnevnu komunikaciju sa poslovnim kolegama, partnerima preselimo iz sala za sastanke u online svijet.

Benefiti videokonferencijskih rješenja

U toj prinudnoj promjeni veliki broj kompanija je našao benefite čak i kad je omogućen povratak u kancelarije. Danas, kompanije u manjoj ili većoj mjeri koriste videokonferencijska rješenja kako bi podstakli pozitivne promjene kao što su:

• Smanjenje troškova putovanja radi obavljanja sastanaka
• Smanjenje vremena potrebnog za dolazak na sastanke
• Omogućavanje zaposlenima rad od kuće
• Efikasnije sastanke

Kod odabira videokonferencijskog rješenja bitno je u obzir uzeti sljedeće:

• Broj i veličina sala za sastanke koje se opremaju
• Broj učesnika sastanka
• Način rada na sastancima (koliko razmjene dokumenata ima, koliko učesnici učestvuju u kreiranju zajedničkih dokumenata i radu na istima)

Videokonferencijska rješenja se sastoje od opreme za prenos slike i zvuka, te adekvatnog software-a. Naprednija videokonferencijska rješenja nude i neke napredne mogućnosti kao što su:

• Praćenje fokusom kamere aktivnog govornika kada je na jednoj od lokacija veći broj učesnika
• Transkripcija govora
• Interaktivni elementi kao što su kvizovi za učesnike sastanka, ankete i sl.
• Snimanje i izvještavanje sa sastanaka.

Zavisno od odgovora na ova pitanja, videokonferencijski sistemi mogu biti veći ili manji. Sastoje se od:

• Uređaja za prenos slike i zvuka (konferencijska kamera i mikrofoni, videobar)
• Ekrana za prikaz učesnika koji sastanku prisustvuju sa druge lokacije (interaktivni ili standardni display, često i u formatu videozida)
• Softwarea za komunikaciju (Videopozivi, dijeljenje dokumenata, dijeljenje prikaza ekrana)

Gdje pronaći kvalitetna videokonferencijska rješenja?

Imtec u svojoj ponudi ima videokonferencijska rješenja koja se sastoje od Logitech, Poly, Yealink konferencijskih kamera i videobarova, Yealink, NEC, Smart interaktivnih i standardnih ekrana sa ili bez ugrađene kamere, te naša rješenja upotpunjujemo adekvatnim software-ima za konferencije kao što su Smart Meeting PRO, te Smart TeamWorks, kao i jedno od najpopularnijih rješenja MS Teams, dio Microsoft 365 paketa.

Za naše klijente smo pripremili nekoliko mogućih rješenja za videokonferenciju, a naš tim je na raspolaganju za kreiranje rješenja shodno potrebama svakog korisnika.

Videokonferencijska rješenja prikazana kao videokonferencijska kamera i mikrofon koji su bitan dio svakog meetinga.

Videokonferencijska kamera i mikrofon

Na ovaj način svako od korisnika u nekoj sali za sastanke koristi svoj uređaj (laptop/tablet/smartphone), a na jednom od uređaja je spojeno videkonferencijsko rješenje. Svako na svom uređaju ima instaliran software za realizaciju videokonferencije.

Videokonferencijska rješenja prikazana kao video call tokom meetinga koji koristi moderni vid komunikacije.

Videokonferencijsko rješenje koje uključuje display (interaktivni ili standardni), videokonferencijsku kameru i mikrofone.

Na ovaj način učesnici sastanka ne moraju imati svoje uređaje nego materijal i učesnike koji nisu fizički prisutni vide na velikom ekranu (jednom ili više njih spojenih u videozid). Ovo je najčešći način organizacije videokonferencijskih poziva.

Videokonferencijska rješenja prikazana kao interaktivni ekran koji je veoma koristan tokom raznih meetinga.

All in one videokonferencijsko rješenje

U zadnje vrijeme su dostupni interaktivni ekrani koji imaju integrisanu videkonferencijsku kameru i mikrofon, a po potrebi, zavisno od veličine prostorije se dodaju dodatni mikrofoni.

Videokonferencijska rješenjasolucijausluga kao vid komunikacije budućnosti

S obzirom da rad na daljinu postaje sve popularniji, videokonferencijska rješenja postaju bitan i neizostavan dio svakodnevne poslovne komunikacije. Veoma je realistično da će ovakva rješenja biti sve zastupljeniji način komunikacije u budućnosti. Bez obzira na udaljenost, videokonferencijska rješenja omogućuju da razgovarate o bitnim temama licem u lice, u par sekundi.

Kako tehnologija napreduje, i kako se većina zadataka prenosi na virtuelni svijet, bitno je imati adekvatnu i kvalitetnu opremu koja će omogućiti nesmetan i korektan rad.

Imtec nudi videokonferencijska rješenja koja uključuju najsavremeniju opremu potrebnu za ovakav način rada. Ne dozvolite da vam virtuelni svijet predstavlja probleme i da nerado idete u korak s tehnologijom.

Imtec tim je tu da kreira rješenja shodno vašim potrebama i da vas posavjetuje pri izboru adekvatnog rješenja.

Spajamo tehnologiju i ljude

– Imtec solutions –

Zakažite prezentaciju rješenja ili pošaljite upit