NOVOSTI

IMTEC i FORTINET RADIONICA ZA SIGURNO CYBER OKRUŽENJE

Danas, 31.1.2024. godine u poslovnim prostorijama kompanije Imtec, održana je Fortinet radionica za poslovne partnere. Briga o partnerima i ulaganje u poslovni odnos kroz edukacije uvijek je bila u vrhu prioriteta kompanije Imtec. 

Opšte poznato je da je cyber sigurnost već dugo u samom vrhu prioriteta ozbiljnih kompanija, jer svakog dana cyber kriminal napreduje, razvija se i nastoji da nanese štetu poslovanju. Upravo to je i razlog organizacije radionice u saradnji sa Fortinetom. Cilj je stvoriti sigurno okruženje u kojem će kompanije moći bezbijedno poslovati, a za tako nešto potrebna nam je kvalitetna infrastruktura, obrazovan kadar i preventivne mjere koje svi moraju poduzeti u cilju zaštite podataka i osiguravanja sigurnog poslovnog okruženja. 

Imtec je kompanija koja već dugi niz godina svojim partnerima nudi razna poslovna rješenja u cilju olakšanog i sigurnog poslovanja, a Fortinet je jedan od njihovih glavnih partnera zadužen za cyber sigurnost. Da se radi o kvalitetnoj saradnji ova dva partnera najbolje pokazuje i ova radionica koju su zajedno realizovali. Da bi shvatili koliko je Fortinet bitan u domenu cyber sigurnosti osvrnut ćemo se na svrhu njihovog postojanja i naredne redove prezentovati na koji način nam Fortinet pomaže da imamo sigurno poslovno okruženje.

Fortinet se bavi pružanjem rješenja za cyber sigurnost. Njihovi proizvodi i usluge obuhvaćaju širok spektar tehnologija i strategija kako bi organizacijama pomogli u zaštiti svojih mreža, podataka i sistema od različitih cyber prijetnji. Donosimo nekoliko ključnih načina na koje Fortinet pruža kibernetičku sigurnost:

  • Firewall i UTM (Unified Threat Management): Fortinet nudi visoko učinkovite firewall-e koji se koriste za filtriranje i kontrolu prometa na mreži. Uz to, integrišu i karakteristike Unified Threat Management, uključujući antivirusnu zaštitu, IDS/IPS (Intrusion Detection System/Intrusion Prevention System) i druge sigurnosne karakteristike.
  • Secure SD-WAN: Fortinet pruža rješenja za siguran SD-WAN (Software-Defined Wide Area Network), čime organizacijama omogućuje poboljšanje performansi mreže uz istovremenu sigurnost podataka koji prolaze kroz WAN.
  • Endpoint protection: Rješenja Fortinet uključuju i alate za zaštitu krajnjih tačaka, što znači da pružaju sigurnost na samim uređajima (računarima, tabletima, pametnim telefonima, itd.).
  • Secure access: Fortinet pruža alate za siguran pristup mreži, uključujući VPN (Virtual Private Network) tehnologije i identifikaciju korisnika kako bi se spriječio neovlašteni pristup.
  • Sandboxing: Kroz upotrebu sandboxinga, Fortinet analizira sumnjive datoteke i aktivnosti u izoliranom okruženju kako bi identifikovao prijetnje koje bi tradicionalne sigurnosne mjere mogle propustiti.
  • Cloud security: Fortinet pruža rješenja za sigurnost u cloudu, uzimajući u obzir specifičnosti i izazove koji se javljaju u cloud okruženjima.
  • Security fabric: Fortinet koristi Security Fabric koncept koji integriše različite sigurnosne komponente i uređaje u jedinstveni upravljački sistem kako bi se povećala sinergija između različitih sigurnosnih sistema.
  • Edukacija i obuka: Fortinet pruža obuku i edukaciju korisnicima kako bi im pomogao u boljem razumijevanju cyber prijetnji i kako bi najbolje koristili dostupna sigurnosna rješenja.

Važno je napomenuti da se kibernetička slika konstantno mijenja, pa kompanije poput Fortineta redovno ažuriraju svoja rješenja kako bi se nosile s najnovijim prijetnjama i sigurnosnim izazovima.

Ovo je samo jedna u nizu planiranih radionica u ovoj godini koje će Imtec zajedno sa Fortinetom realizovati za svoje partnere.

Cyber sigurnost je bitna karika našeg poslovanja, a više o tom segmentu možete saznati ukoliko kliknete OVDJE.

PODIJELI NA DRUŠTVENIM MREŽAMA:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp