NOVOSTI

IMTEC RADIONICA ZA SIGURNO CYBER OKRUŽENJE: SD-WAN ARHITEKTURA

Danas, 12.3.2024. godine, održana je druga po redu Fortinet radionica za Imtec-ove poslovne partnere. Ovaj put tema je bila SD-WAN arhitektura. Da bi bolje razumjeli na koji način Fortinetova SD-WAN arhitekture funkcioniše i koje su koristi od takvog sistema pobrinuo se Dario Marušić ispred Exlusive networks-a

SD-WAN (Software-Defined Wide Area Network) je mrežna arhitektura koja omogućava centraliziranu upravu i kontrolu nad širokopojasnim mrežama (WAN). Tradicionalne WAN mreže, koje se oslanjaju na fizičke uređaje kao što su ruteri i uređaji za optimizaciju mreže, često su kompleksne za upravljanje i zahtijevaju ručno konfigurisanje. SD-WAN arhitektura mijenja ovaj pristup koristeći softverski definisane tehnike za optimizaciju i upravljanje mrežom.a

SD-WAN

Najznačajnije prednosti Fortinet Secure SD-WAN rješenja su:

  • Integrisana sigurnost: Fortinet Secure SD-WAN kombinuje funkcionalnosti SD-WAN-a s naprednim sigurnosnim karakteristikama. To uključuje integrisanu zaštitu od prijetnji, enkripciju prometa, segmentaciju mreže i kontrolu pristupa. Ovo omogućava organizacijama da održe visok nivo sigurnosti dok optimiziraju svoje širokopojasne mreže.
  • Optimizacija prometa: Fortinet Secure SD-WAN koristi inteligentno usmjeravanje prometa kako bi optimizirao performanse aplikacija. To uključuje dinamičko usmjeravanje prometa prema najboljem putu, QoS (Quality of Service) prilagodbu i kompresiju podataka. Ove karakteristike poboljšavaju performanse aplikacija i korisničko iskustvo.
  • Jednostavno upravljanje: Fortinet SD-WAN rješenje pruža centralizirano upravljanje putem jednostavne kontrolne platforme. To omogućava administratorima da jednostavno konfiguršu, nadziru i optimiziraju mrežu sa jedne lokacije. Automatizirane funkcije olakšavaju implementaciju i održavanje mrežnih resursa.
  • Višepovezivost: Fortinet Secure SD-WAN podržava više veza poput MPLS-a, interneta, 4G/5G i drugih tehnologija. Ovo omogućava organizacijama da koriste višepovezivost kako bi poboljšali dostupnost, povećali propusnost i smanjili troškove povezivanja.
  • Poboljšana sigurnost na granici: Rješenje pruža napredne sigurnosne karakteristike na granici mreže, uključujući firewall, IPS (Intrusion Prevention System), antivirusnu zaštitu i filtriranje sadržaja. Ovo osigurava da se promet pažljivo pregledava i filtrira prije nego što uđe u mrežu.
  • Cloud-native pristup: Fortinet Secure SD-WAN pruža cloud-native pristup, što znači da se može lako integrisati s cloud okolinama i cloud uslugama. To omogućava organizacijama da fleksibilno skaliraju svoje mrežne resurse prema potrebi i optimiziraju povezanost s cloud aplikacijama.

SD-WAN arhitektura omogućava organizacijama da optimiziraju svoje širokopojasne mreže, poboljšaju performanse aplikacija i smanje troškove upravljanja mrežom. Ova fleksibilna arhitektura sve više postaje popularna među organizacijama koje žele modernizirati svoje WAN mreže i prilagoditi se promjenjivim zahtjevima poslovanja.

Ukoliko želite da u vašoj organizaciji podignete nivo cyber sigurnosti na viši nivo, budite slobodni da nas kontaktirate. Posjetite našu stranicu koja obrađuje CYBER SIGURNOST i upoznajte se na koji sve način možemo omogučiti kvalitetnu cyber zaštitu vašoj kompaniji ili organizaciji. 

PODIJELI NA DRUŠTVENIM MREŽAMA:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp