NOVOSTI

UZ PAMETNE TEHNOLOGIJE TRANSFORMIŠE SE NAČIN UČENJA

U današnjem sve više digitalizovanom svijetu, tehnologija preuzima ključnu ulogu u svim sferama naših života, uključujući i obrazovanje. Pametne tehnologije su postale nezaobilazan deo učionica širom svijeta, pružajući neverovatne mogućnosti za unapređenje procesa učenja i stvaranje interaktivnog, dinamičnog okruženja za učenike svih uzrasta. Bosna i Hercegovina je dio te globalizacije i broj pametnih tabli i ekrana se iz dana u dan povećava u našim učionicama, a Imtec je bitna karika u opremanju učionica i jedan od lidara u isporuci pametne tehnologija.

Jedan od izazova koji su se našli pred nama svakako su bile obuke nastavnika i stručnog osoblja u obrazovnim ustanovama za rukovanje Smart tehnologijom. Imtek je tim povodom u proteklom periodu obavio veliki broj stručnih edukacija, koje planira raditi i u narednim periodima radi što brže i kvalitetnije integracije pametnih tehnologija u učionice. 

Šta su pametne tehnologije u obrazovanju? 


To su inovativni uređaji i aplikacije koji integrišu digitalne resurse kako bi omogućili personalizovano učenje, podstakli saradnju i osnažili kritičko razmišljanje. Ovi alati omogućavaju nastavnicima da prilagode nastavne metode prema potrebama svakog učenika, što rezultira efikasnijim i angažovanijim učenjem.

 

Pametne tablete, interaktivni ekrani, pametne olovke i druge SMART tehnologije unose revoluciju u način na koji se gradivo prezentuje. Učenici više nisu pasivni slušaoci već aktivni učesnici u procesu učenja. Putem ovih uređaja, mogu istraživati virtuelne svjetove, praviti digitalne bilješke, rješavati interaktivne zadatke i povezivati se sa resursima širom svijeta koristeći internet vezu.

Jedna od ključnih prednosti pametnih tehnologija je personalizirano učenje. Svaki učenik ima jedinstvene sposobnosti i ritam učenja. Pametni alati omogućavaju prilagođavanje nastave prema individualnim potrebama, pružajući dodatnu podršku onima koji to zahtjevaju i izazov za one koji napreduju brže. Također, pametne tehnologije podržavaju kooperativno učenje. Učenici mogu zajedno rješavati zadatke, diskutovati o temama, ili čak sarađivati sa učenicima iz drugih škola širom svijeta. Ovo ne samo da unapređuje razumijevanje gradiva već također razvija vještine timskog rada, komunikacije i međukulturalnog razumijevanja.

Nema sumnje da će u budućnosti pametne tehnologije i dalje transformisati način na koji se uči. Učionice postaju mjesta gde se tehnologija i obrazovanje isprepliću kako bi stvorili inspirativno okruženje za razvoj sledeće generacije lidera, inovatora i mislilaca. Kroz pametne tehnologije, učenje postaje dinamično, prilagodljivo i neograničeno, otvarajući vrata ka neograničenim mogućnostima u svijetu znanja.

Ponudu za SMART interaktivne uređaje možete pogledati OVDJE, a za više informacija možete nas kontaktirati na broj telefon 033 688 001 ili nam pišite na [email protected].

PODIJELI NA DRUŠTVENIM MREŽAMA:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp